
The Funky Chunky
Ajvar (strong)
Köket på Balkan har historiskt påverkats mycket av det ottomanska och bysantinska köket.Ajvar är en paprikaröra som är gjord på majoriteten av röda paprikor. Ajvar innehåller även aubergine, ättika och olja. Det finns ajvar i två varianter, en mild och en stark som innehåller chili. På Balkan äts ajvar traditionellt sätt till grillat, på en skiva bröd eller används i matlagning för en djupare smak.
LAZY AJVAR STRONG görs i Nordmakedonien och ligger i hjärtat på balkanhalvön. Tradition, gedigen kunskap, hantverk och närodlade råvaror är ingredienserna och hemligheten i denna förstklassiga Ajvar. Smaka hur en Ajvar ska smaka på riktigt! Paprika, aubergin och chilli – för hettans skull!




PASSAR BRA TILL
Ajvar passar som tillbehör till de flesta maträtter, både kött, kyckling, lax och grönsaker! Den är god att servera som den är med bröd, men den är även mycket användbar som smaksättning i grytor, biffar, pizzasås, sås och dipp…du kan använda den till det mesta faktiskt!
Ajvar håller sig länge (förutom att den tar slut snabbt!) och är en bra basprodukt som hjälper din matlagning med smak och enkelhet i alla sammanhang.
NÄRINGSDEKLARATION: (per 100gr)
Energi: 676kj161kcal
Fett: 6.96g
Varav mättat: 0.65g
Kolhydrater: 19.96g
Varav socker: 2.25g
Protein: 3.73g
Salt: 1,75g
INGREDIENSER:
Grillad röd paprika (70%), aubergine (20%), solrosolja (9%), feferoni stark (1%), salt (1%).


PÅLÄGG
Helt enkelt på en bit bröd som frukost, lätt middag eller mellanmål kan ajvar vara en komplett måltid. En glas mild yoghurt eller mjölk passar bra till denna kombination.
BAKVERK
För att berika rätter eller användas som självfyllning för olika matpajer och bakverk.
Krispigt bröd gjort på majs-mjöl, lätt smördeg får särskilt sin smak med ajvar, som kan tillsättas som en ingrediens under beredningen.
PIMPA DIN AJVAR
-
Blanda en till två matsked rapsolja då blir ajvar krämigare och godare.
-
Det är gott att blanda färsk vitlök i ajvar.



SMAKBAS
Till grytor, soppor eller i färsrätter.
-
Som bas på pizzan – testa att byta ut eller blanda ut tomatsåsen eller när du gör varma mackor varma mackor.
PERFEKTA TILLBEHÖRET
Oavsett om du väljer kött eller grönsaker kommer ajvar att vara det perfekta tillbehöret. Den berikar och framhäver särskilt smaken av grillat kött och passar utmärkt till rostat, stekt, stuvat eller kokt rött kött och fågelkött.
Den fylliga och rika smaken av ajvar passar bra ihop med grönsakernas delikata smaker. Bakade, kokta, grillade, stekta eller råa grönsaker, ajvar och lite god ost och hela lunchen är klar på nolltid.
LAZY FÖRRÄTTEN - EN GIVEN SUCCÉ
-
Lazy ajvar stark/mild, blandat med 2 msk rapsolja
-
Lazy ajvar blandat med två delar creme fraiche
-
Lazy pitabread värmt och brutet i småbitar.
-
Goda grekiska oliver
-
Lazy feferoni
-
Morot och gurkstavar
-
Duka fram i skålar och småtallrikar….dela…dippa….och njut!
MEZE - SMÅ SNACKS
Fin prosciutto och salami, unga milda eller mogna ostar, färgglada snacks av råa eller inlagda grönsaker, oliver, mandlar, väldoftande varma minibakverk – allt smakar bättre med ajvar.
VARM SÅS
Till köttbullar, köttfärslimpa osv:
-
Blanda ajvar i vanlig grädde och smaksätt med ytterligare kryddor beroende på vilken smak du vill ha.
KALL SÅS/DIPP
Perfekt till kebab, pizza, hamburgare, sallad, dipp till snacks, fisk eller kyckling rätter.
-
Blanda Ajvar med crème fraîche, turkisk youghurt, gräddfil, creme fraiche eller majonnäs (välj den bas som du själv tycker om)
-
Från lika delar upp till 1 på 4, salt & peppar efter smak.