top of page

The Funky Chunky
Ajvar (strong)

Köket på Balkan har historiskt påverkats mycket av det ottomanska och bysantinska köket.Ajvar är en paprikaröra som är gjord på majoriteten av röda paprikor. Ajvar innehåller även aubergine, ättika och olja. Det finns ajvar i två varianter, en mild och en stark som innehåller chili. På Balkan äts ajvar traditionellt sätt till grillat, på en skiva bröd eller används i matlagning för en djupare smak. 

LAZY AJVAR STRONG görs i Nordmakedonien och ligger i hjärtat på balkanhalvön. Tradition, gedigen kunskap, hantverk och närodlade råvaror är ingredienserna och hemligheten i denna förstklassiga Ajvar. Smaka hur en Ajvar ska smaka på riktigt! Paprika, aubergin och chilli – för hettans skull!

Tecknad figur
Burk med Aivar
Tecknad figur
Tecknad figur

PASSAR BRA TILL

Ajvar passar som tillbehör till de flesta maträtter, både kött, kyckling, lax och grönsaker! Den är god att servera som den är med bröd, men den är även mycket användbar som smaksättning i grytor, biffar, pizzasås, sås och dipp…du kan använda den till det mesta faktiskt! 

Ajvar håller sig länge (förutom att den tar slut snabbt!) och är en bra basprodukt som hjälper din matlagning med smak och enkelhet i alla sammanhang. 

NÄRINGSDEKLARATION: (per 100gr)

Energi: 676kj161kcal

Fett: 6.96g 

Varav mättat: 0.65g 

Kolhydrater: 19.96g 

Varav socker: 2.25g 

Protein: 3.73g 

Salt: 1,75g 

INGREDIENSER:

Grillad röd paprika (70%), aubergine (20%), solrosolja (9%),  feferoni stark (1%), salt (1%). 

Burk med Aivar
Tecknad figur

PÅLÄGG

Helt enkelt på en bit bröd som frukost, lätt middag eller mellanmål kan ajvar vara en komplett måltid. En glas mild yoghurt eller mjölk passar bra till denna kombination.

BAKVERK

För att berika rätter eller användas som självfyllning för olika matpajer och bakverk.

Krispigt bröd gjort på majs-mjöl,  lätt smördeg får särskilt sin smak med ajvar, som kan tillsättas som en ingrediens under beredningen. 

PIMPA DIN AJVAR

  • Blanda en till två matsked rapsolja då blir ajvar krämigare och godare. 

  • Det är gott att blanda färsk vitlök i ajvar.

Burk med Aivar
Tecknad figur
Tecknad figur

SMAKBAS

Till grytor, soppor eller i färsrätter. 

  • Som bas på pizzan – testa att byta ut eller blanda ut tomatsåsen eller när du gör varma mackor varma mackor.

PERFEKTA TILLBEHÖRET

Oavsett om du väljer kött eller grönsaker kommer ajvar att vara det perfekta tillbehöret. Den berikar och framhäver särskilt smaken av grillat kött och passar utmärkt till rostat, stekt, stuvat eller kokt rött kött och fågelkött.

Den fylliga och rika smaken av ajvar passar bra ihop med grönsakernas delikata smaker. Bakade, kokta, grillade, stekta eller råa grönsaker, ajvar och lite god ost och hela lunchen är klar på nolltid.

LAZY FÖRRÄTTEN - EN GIVEN SUCCÉ

  • Lazy ajvar stark/mild, blandat med 2 msk rapsolja

  • Lazy ajvar blandat med två delar creme fraiche

  • Lazy pitabread värmt och brutet i småbitar.

  • Goda grekiska oliver

  • Lazy feferoni

  • Morot och gurkstavar

  • Duka fram i skålar och småtallrikar….dela…dippa….och njut!

MEZE - SMÅ SNACKS

Fin prosciutto och salami, unga milda eller mogna ostar, färgglada snacks av råa eller inlagda grönsaker, oliver, mandlar, väldoftande varma minibakverk – allt smakar bättre med ajvar.

VARM SÅS

Till köttbullar, köttfärslimpa osv: 

  • Blanda ajvar i vanlig grädde och smaksätt med ytterligare kryddor beroende på vilken smak du vill ha.

KALL SÅS/DIPP

Perfekt till kebab, pizza, hamburgare, sallad, dipp till snacks, fisk eller kyckling rätter. 

  • Blanda Ajvar med crème fraîche, turkisk youghurt, gräddfil, creme fraiche eller majonnäs (välj den bas som du själv tycker om)

  • Från lika delar upp till 1 på 4, salt & peppar efter smak.

Lazy Kebabs logotyp

LAZY FOOD SWEDEN AB

Idögatan 45, 582 78 Linköping

  • Facebook
  • Instagram

©2022 av Lazy Food.

bottom of page